Kunstlijn in Het Hoofdkantoor

Op 2 en 3 november 2019 tussen 11-17 uur

openen de deuren van de ateliers in Het Hoofdkantoor zich weer voor het jaarlijkse kunstevenement Kunstlijn Haarlem.
Behalve de open ateliers zijn er steeds weer nieuwe gasten en een tentoonstellingen in het ateliercomplex.

Voor kinderen wordt een speciale speurtocht ‘zoek de kunst’ uitgezet. Aan het eindpunt mogen ze zelf een kaart drukken in het Grafisch Atelier. Lees meer >>

open ateliers

Marianne Bergsma
Jaap Binnema
Peter Brunsmann
Marianne Dijkstra
Willem Hamers
Els Heemskerk
Erica Huber
Mariet de Jongh
Jules Kockelkoren
Els Moes
Bjorn Nelissen
Maria Niessen
Peet Verrijn Stuart
Maria Vashchuk
Suzanne de Wit
Ruud Zweypfenning

Atelier 21
Grafisch Atelier Haarlem

Gastexposant:
Yvon Strüber
Nettie Veen

Tentoonstelling ‘Vakmanschap is meesterschap’

Vakmanschap is meesterschap

Oeroude materialen zoals olieverf, klei, porselein en brons worden nog volop gebruikt in de ateliers van de hedendaagse kunstenaar.
Deze tentoonstelling geeft drie kunstenaars de ruimte om te tonen hoe zij traditionele werkwijze onbegrensd een eigentijds gezicht weten te geven.

De olieverfschilderijen van Minke Buikema hebben een heel eigen krachtige stijl. Zij haalt haar inspiratie uit haar omgeving. De kleuren, de vorm, en de stemming van het moment bepalen haar werk. Het zoeken naar harmonie en het zien ontstaan van haar werk is steeds opnieuw een belevenis voor haar.

Bob Lejeune maakt  voornamelijk keramische beelden. Het werk toont de vrije natuur die worstelt met de logistieke wetten van onze huidige tijd. De beelden zijn figuratief, verhalend met decoratieve elementen en meestal van keramiek. De metamorfose, gedrochten, fabeldieren, genetische manipulatie, symboliek en geschiedenis, zijn de middelen die gebruikt worden om de vervreemding van de moderne stadsmens van de natuur en het dierenleven te verbeelden.

Ruud Zweypfenning giet zijn beelden in brons. Dieren, mensen maar ook planten of delen van planten worden gebruikt als inspiratiebron. Stoere robuuste stieren die krachtig in het leven staan, een sikkeneurige roerdomp of een arrogantie uitstralende secretarisvogel.  De natuur is voor hem als bioloog vertrouwd.

Lees meer >>

MIXED 2019

Presentatie MIXED  8e editie

Een sobere, abstracte beeldtaal, dat balanceert op de grens van de Concrete Kunst en het minimalisme, karakteriseren het werk van de  kunstenaars
René van den Bos, René Eicke, Els Moes, Anne Rose Regenboog, Tonneke Sengers.

De beeldvullende monochrome vlakken, met rasters van gesneden lijnen, zijn composities van René van den Bos, waarbij verschillen in licht en donker zichtbaar worden door minimale verschillen in de tussenruimtes.
Door het systematisch ordenen en stapelen van rafelig gescheurde repen papier of het trekken van lijnen in verse verf van Els Moes ontstaat er een ingetogen monochroom reliëf van subtiele lijnen. De installatie van Anne Rose Regenboog bestaat uit open draadobjecten in de vorm van kubussen, waarbinnen allerlei karakteristieke configuraties gestalte krijgen. Hierdoor ontstaat een drie dimensionaal lijnenspel waarbinnen de ruimte nergens opgesloten wordt. Ordening, met de innerlijke behoefte om dingen steeds weer een nieuwe plaats te geven, binnen rasters en patronen, is wat het werk van René Eicke typeert. Eicke werkt in verschillende technieken. Door veranderingen, verschuivingen en herhalingen ontstaan diverse patronen en/of intensiteiten waardoor enkele vormen dynamisch kunnen opdoemen of verdwijnen. Sterk gerelateerd aan architectuur is het werk van Tonneke Sengers. Zij werkt met minimale middelen om daarmee optimale ruimtelijke effecten te creëren. De abstract geometrische vormen zijn toepasbaar op ieder formaat. De opengewerkte aluminium wandsculpturen hangen iets van de muur af, waardoor er schaduwen en ruimtelijkheid ontstaat. In de muurschilderingen weet zij hetzelfde effect te benaderen.

Lees meer over MIXED >>

voor kinderen – kom drukken!

Voor kinderen wordt een speciale speurtocht ‘zoek de kunst’  langs alle ateliers uitgezet.

Aan het eindpunt zelf een kaart drukken op ambachtelijke wijze in het Grafisch Atelier.

Lees meer >>