Kockelkoren en De Wit

Jules en Suzanne

Tijdens Kunstlijn Haarlem is in de Engelmunduskerk Oud Velsen
de installatie te zien van Jules Kockelkoren en Suzanne de Wit.
Kerkplein 1
1981 BH Velsen-Zuid
3-4 november 11-17 uur

mixed-media installatie: ‘Stretching the calculations’

De installatie van Kockelkoren & de Wit in de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid is gebaseerd op een kaartenhuis en bestaat uit 21 grote speelkaarten van 122 x 78cm (acrylverf op MDF panelen).
Speelkaarten hebben al vanaf de 17e eeuw soms een dubbele functie door naast het spelplezier b.v. politieke of maatschappelijke ontwikkelingen onder de aandacht te brengen.
In wankel evenwicht vormen de speelkaarten in de kerk een boogvormig kaartenhuis waarop aan de beeldzijde een aantal vliegtuigen zijn geschilderd en daarbij is een geluidscollage te horen.
De mixed-media installatie ‘Stretching the calculations’, waarin de speelkaarten eigentijds gebruikt zijn als communicatiemiddel, heeft het spanningsveld tussen het steeds verder oprekken van de normen voor toename van de vliegtuigvluchten en de grote milieuproblemen die dit veroorzaakt tot onderwerp.
Steeds meer mensen gaan vaker vliegen en de gemiddelde afstand per vlucht wordt groter. De luchtvaart zal internationaal nog enorm groeien. Een verdubbeling van de huidige wereldwijde vloot wordt verwacht met een enorme toename van de schadelijke CO2 uitstoot tot gevolg. Thans staat niet alleen de groei van Schiphol, maar ook een manier van leven ter discussie die op grote schaal klimaatverandering veroorzaakt. Door de CO2 uitstoot en de geluidsoverlast ontstaan gezondheidsproblemen en het milieu wordt wereldwijd ernstig verstoord.